Du er studerende, og du knokler hårdt. For du vil gerne stå med de bedste kort på hånden, når du er færdigudlært og skal ud på arbejdsmarkedet. Gode karakterer er bare sjældent alene altafgørende, men et CV med relevant erhvervserfaring er i højere grad, hvad virksomhederne kigger efter. De relevante studiejobs giver dig en plads foran i køen til drømmejobbet. I øjeblikket er køen rigtig lang, da vi i Danmark får flere og flere akademikere. Heldigvis dukker der også flere nye arbejdspladser op især inden for digital kommunikation.
Som studerende er det en god idé at have øjnene åbne for de relevante studiejobs, fordi du får et ben ind på jobmarkedet. Det vil, alt andet lige, stille dig bedre end dine studiekammerater uden erhvervserfaring, og dermed give dig bedre forudsætninger for at få et job, når du er færdiguddannet. Men hvornår er der tale om et ’relevant’ studiejob?
Hvad er et relevant studiejob?
Jeg definerer det som et studiejob, der bare lugter lidt af noget, der er beslægtet med det, du lærer på dit studie, eller det, du forestiller dig, du vil lave, når du er færdiguddannet. Med sådan et (relevant) studiejob får du en fantastisk mulighed for at blive klogere på dig selv, på jobbet og på branchen.
Hvorfor skal du have et relevant studiejob?
Et studiejob er chancen for at teste nogle af de antagelser, du har om dig selv og om jobbet. For én ting er, hvad du lærer på universitetet, og hvilke emner du finder relevante og interessante at arbejde med i teorien – noget andet er at prøve det af i praksis. Et studiejob kan være en mulighed for at finde ud af, hvad du skal lave, når du står med en kandidatgrad i kommunikation. Eller hvad du ikke skal lave.
Hvordan får jeg den eftertragtede erhvervserfaring under studiet?
Der er tre måder at få fat på erhvervserfaring, som alle virksomhederne efterspørger:
- Relevante studiejobs
- Frivillige jobs
- DIY – do it yourself
1) Søg de relevante studiejob
Den mest oplagte og eftertragtede form for erhvervserfaring, er den, hvor du får løn undervejs. Det er den slags jobs, jeg argumenterer for, som vil ruste dig til at komme ind på jobmarkedet, når du er færdiguddannet og stille dig bedre end dine konkurrenter (og medstuderende). Har du absolut ingen erhvervserfaring, så er det mere oplagt at kigge på de to nedenstående punkter, der begge er midler til at nå målet.
2) Søg de frivillige, ulønnede jobs
Står du i en position, hvor det er svært at få fat i et studierelevant job efter din interesse, så vil jeg helt klart anbefale dig at udvide din søgning til at indbefatte frivillige, ulønnede jobs. Der er masser af frivillige eller velgørende organisationer, som har brug for en community manager, en social media-ansvarlig, en frivillighedskoordinator, en skribent, en underviser osv. Den store fordel ved frivilligt arbejde er, at du ofte får tildelt en helt masse ansvar. Mit råd er at finde et frivilligt job, hvor du (rent faktisk) kan lave de ting, du interesserer dig for lige nu. Prøv dig selv af. Test om du kan lide at arbejde med det i praksis. For nogle år tilbage startede jeg f.eks. som frivillig booker hos et aarhusiansk band og blev efterfølgende manager og fik nogle procenter for deres koncerter. Det var sjovt nok, men jeg fandt også ud af, at det ikke var i musikbranchen, at jeg ville gøre karriere. Senere, imens jeg læste min bachelor i Kommunikation i Aalborg, startede jeg på frivilligt, ulønnet basis ved PR-bureauet Lange PR. Her udformede jeg en strategi på LinkedIn for en kunde, hvilket banede vejen til, at jeg efterfølgende blev ansat.
At jeg i begge tilfælde blev ansat og betalt for at udføre disse jobs, er ikke det vigtigste; derimod at jeg fik erfaringen og kunne skrive det på mit CV, og derved fremstå bedre til næste job og til næste udfordring.
3) DIY – Do it yourself
Gør det selv – er den tredje mulighed for at få noget erhvervserfaring at skrive på CV’et. Budskabet er enkelt nok: Skab det selv. Hvis du vil arbejde journalistisk, så brug din fritid på at øve dig. Lav din egen blog, tag ud og anmeld noget eller skriv en artikel (og læg den op på LinkedIn). Er du optaget af sociale medier, så opret accounts på forskellige platforme og øv dig. Du kan starte en account for sjov, ligesom @AndersHemmingsen gjorde – eller du kan dele din interesse og viden med andre, ligesom @anitaxcph har gjort med hendes neurovidenskabelige blog om sociale medier. Hvad dit content skal indeholde, er i denne sammenhæng underordnet. Pointen er, at du skal gøre noget, du kan lide, interesserer dig for eller noget du gerne vil blive god til.
Jeg kan for eksempel godt lide at skrive, og sidste år fik jeg en lille, frisk idé til en klumme, målrettet kvindelige læsere. Derfor skrev jeg til Eurowomans digitale redaktør, Tine Brødegaard, og spurgte om min klumme var noget, de havde lyst til at publicere. Det ville de gerne, og de ville også have mere. Derfor kan jeg nu skrive freelance klummeskribent for Eurowoman på CV’et.
Jeg har fundet ud af, at når jeg gør det, jeg brænder for – frivilligt eller lønnet – så giver det de bedste resultater. At arbejde med det, du interesserer dig for, skærper dine spidskompetencer. Et CV med erhvervserfaring er godt at have, men et CV med erhvervserfaring, som interesserer dig, er guld værd. Både for dig og din kommende arbejdsgiver.