#MitFørsteJob giver i dag ordet til Sarah Louise Vangsgaard Winge, som er marketingansvarlig hos Overskrift. Men hendes første job var webmaster og social medie-ansvarlig på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, og det er hendes erfaringer fra dette job, hun serverer for os i dag.  

/Simon

#MitFørsteJob

Hej med jer.

Det er min tur til at fortælle lidt om mit første job, og jeg har glædet mig helt vildt! I skrivende stund er jeg dog hoppet videre, da jeg har fundet drømmejobbet, og nu sidder som marketingansvarlig hos Overskrift, som er en online monitoreringstjeneste. I indlægget her vil jeg fortælle om mit første job, hvordan jeg fik det, de største udfordringer, og så vil jeg fortælle dig den præcise løn, jeg fik, helt ned til decimaler og hvordan det er at sige op på sit første job. Endeligt vil jeg komme med et par tips til dig, der leder efter dit første job. Har du spørgsmål, eller vil du bare connecte på social, skal du endelig ikke holde dig tilbage. God læselyst 🙂

Navn: Sarah Louise Vangsgaard Winge
Alder: 27 år
Uddannelse: Cand.ling.merc i interkulturelle markedsstudier og engelsk fra CBS
Twitter: @sarahwinge
LinkedIn: https://dk.linkedin.com/in/sarahlouisewinge
Hjemmeside: sarahlouisewinge.dk

Hvilket job har du?
Mit første job var som webmaster og social medie-ansvarlig på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, eller SCIENCE, som det også kaldes, på Københavns Universitet. Det er et ret stort fakultet med 4.500 ansatte i alt og med 9.500 fuldtids bachelor- og kandidatstuderende fordelt på 12 institutter. Jeg var ansat i fakultets kommunikationsafdeling, SCIENCE Kommunikation, som består af 14 personer. Her arbejdes der både med intern og ekstern kommunikation, rekruttering af nye studerende, og så har SCIENCE en skoletjeneste, der er målrettet folkeskoleelever. Jeg arbejdede selv med ekstern kommunikation på web og sociale medier. Jeg håndterede blandt andet 11 konti på tværs af Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram og Snapchat og rådgav medarbejderne på de 12 institutter om web og social og havde derudover to studentermedhjælpere tilknyttet.

Hvordan fik du det?
På trods af at jeg arbejder med sociale medier og har været meget aktiv i at brande mig selv især på Twitter og LinkedIn, fik jeg dette job gennem en traditionel ansøgningsproces. Jeg har været studentermedhjælper herude, og da jeg var ved at afslutte min uddannelse, meldte min chef ud, at hun skulle på barsel, og hendes stilling blev hurtigt slået op. Jeg besluttede mig for at søge stillingen, på trods af at jeg vidste, konkurrencen ville blive hård. To uger efter jeg var færdiguddannet blev jeg inviteret til samtale og troede egentlig ikke, jeg ville få jobbet, da der, som jeg forudså, var mange, der havde søgt den, og fordi jeg var oppe imod nogle stærke kandidater. Men dagen efter fik jeg så tilbudt stillingen.

Hvad fik dig til at sige ja til jobbet?
Jeg sagde ja til jobbet, fordi det var en kæmpe mulighed, at blive tilbudt sin chefs stilling som nyuddannet. Jeg tændte på alt det ansvar, jeg ville få, og så har jeg altid syntes, min chefs arbejdsopgaver var spændende. Så selvom det kun var et barselsvikariat på 10 måneder, sagde jeg ja til jobbet. I starten var jeg egentlig lidt ærgerlig over, at det kun var en begrænset stilling, men det var på en eller anden måde også lidt rart, for jeg tror, det tog lidt af “startpresset”.

Hvordan ser en normal dag ud?
Der var stor variation i min dagligdag. Nogle dage kunne være fyldt med møder, hvor jeg måtte cykle byen tynd, da Københavns Universitet og også SCIENCE ligger på forskellige adresser. Andre dage brugte jeg tid på at planlægge content, lave statistik eller måle indsatsen for vores sociale medier. Der var også tidspunkter, hvor vi skulle designændre nogle af vores eksterne hjemmesider, hvor jeg testede layout og satte det hele op rent teknisk. Derudover kunne jeg bruge min tid på at hjælpe en kollega fra et institut, hvis deres sider opførte sig mærkeligt, hvor jeg måtte kigge i HTML-koden for at få fikset problemet. Og så var der dage, hvor jeg ikke lavede andet end at besvare mails.

Får du mulighed for at benytte dine spidskompetencer? (og har du tillært dig nogle nye?)
Jeg har arbejdet ret meget med social inden jeg startede, og de kompetencer har jeg fået lov til at finpudse og udvikle. Det har været super fedt. Derudover har jeg lært sindssygt meget om web fx om brugervenlighed, HTML og CSS. Endeligt har det været spændende at være i så stor en organisation, som KU, hvor der er samarbejder på kryds og tværs af afdelinger og fakulteter, og det er helt klart noget, jeg også har lært en masse af.

Billede af min plads på Webkontoret

Hvad har været den største overraskelse?
Man siger, at det tager tre måneder, før man “falder til” på et nyt job. Selv om jeg havde været studentermedhjælper derude forinden min fastansættelse, tænkte jeg egentlig ikke, at det ville blive en hård overgang – jeg kendte jo arbejdsområderne og kollegaerne. Alligevel var jeg SÅ træt de første tre måneder, og det overraskede mig ret meget.

Hvad er det mest udfordrende ved jobbet/ved at være ny i job?
I retrospekt er der flere ting, jeg syntes var udfordrende ved at være ny i SCIENCE Kommunikation.

For det første var det en udfordring at overtage et vikariat. For da min tidligere chef gik på barsel, skulle jeg jo overtage med det samme. Da hun prikkede mig på skulderen og sagde “tag, you’re it”, føltes det lidt som at blive smidt på et løbebånd, der kørte for fuld smadder. De første mange dages skridt var usikre, fordi der var så meget historie, jeg ikke kendte, og da jeg sad i en central stilling med mange ansvarsområder, måtte jeg virkelig arbejde for at skabe mig et overblik over det hele.

Derudover var overgangen fra at være studentermedhjælper til at være fuldtidsansat en smule udfordrende. Jeg følte, der skulle en indsats til, for at billedet af mig som medarbejder blev ændret – både hos kollegaerne og hos mig selv. Min primære måde at imødekomme den udfordring var at holde oplæg om sociale medier og at få inddraget resten af kommunikationsholdet. I afdelingen holdt vi morgenmøder hver mandag, hvor man kunne få lov til at få kommentarer til projekter eller fortælle om resultater, og det var noget jeg udnyttede i den første tid af min ansættelse. De to første måneder holdt jeg oplæg næsten hver mandag for at fortælle om vores sociale medie-konti, strategien, hvordan de andre kunne anvende dem i deres arbejde, og så præsenterede jeg de resultater, jeg havde opnået. Det var en måde for mig at træde ud af studenter-skyggen og fremstå som en fuldtidsmedarbejder på lige niveau med resten af afdelingen.

Lønnen i det offentlige
Noget, jeg synes, vi mangler i branchen, er at dele, hvad vi får i løn. Især som nyuddannet synes jeg, det var svært at prissætte mig selv, når jeg blev spurgt til jobsamtaler. En ting er at spørge sin fagforening, der i mit tilfælde kunne give et beløb ud fra et gennemsnit, de havde beregnet, men det er altså ikke altid helt brugbart. Jeg fik at vide, at gennemsnittet for nyuddannede lå på 32.000 kr., men når man søger job på et bureau eller en lille virksomhed for eksempel, kan det beløb måske være højt, og der har jeg i hvert fald manglet at læse andres lønniveau i forskellige brancher. Jeg har heldigvis et skønt netværk, som var så søde at give mig indblik i deres startløn, så jeg kunne få et mere realistisk billede, men det er noget, jeg selv har måttet opsøge.

Så derfor har jeg valgt at give jer det præcise tal for min løn. Når man arbejder i det offentlige, er der fastsat nogle løntrin, som beregnes ud fra anciennitet. Når man er nyuddannet starter man på det laveste løntrin (Løntrin 4), også selvom man har været ansat som studentermedhjælper. Løntrinnet er på 24.480,33 kr. Herefter kan man så forhandle om forskellige tillæg. Jeg fik et kvalifikationstillæg, og min løn landede samlet set på 26.411,36 kr. Det at arbejde i det offentlige, er altså ikke noget, man bliver rig af, men til gengæld er der en fed pension! På KU får man 17,1 % og min samlede løn med pension var altså cirka 31.000 kr.

Om at sige op på sit første job
Jeg blev tilbudt mit nuværende job fire måneder inden mit vikariat sluttede. På det tidspunkt stod vi uden kommunikationschef, og samtidig var der en masse organisatoriske ændringer på vej, så jeg var faktisk ret nervøs for, hvordan mine kollegaer ville reagere på, at jeg nu også smuttede. Da jeg fortalte den konstituerede leder, at jeg havde fået nyt job, inviterede han til et kort og uformelt kontormøde, hvor han gav de andre i afdelingen besked om det. Alle tog det så pænt, og jeg kunne virkelig mærke, at de var glade på mine vegne. De var jo i forvejen også forberedte på, at jeg kun skulle være der i en begrænset periode, så det kom ikke som noget chok for dem, at jeg skulle videre. Det kom bare lidt før, end de havde forventet 🙂

Har du afslutningsvis et godt råd til dem, der snart skal ud at have det første job?
Jeg har fire konkrete råd til dig, der skal søge dit første job:

  1. Jeg vil helt klart anbefale at skaffe en masse erfaring, enten fra studenterjobs eller gennem frivilligt arbejde. Det er selv noget, jeg har lagt vægt på under og efter min uddannelse, og som jeg faktisk stadig bruger tid på, hvilket jeg helt sikkert tror har bidraget til, at jeg har fået begge stillinger og har vakt interesse hos andre virksomheder også.
  2. Derudover vil jeg opfordre dig til ikke at gå uden om vikariater og projektansættelser som det første job. I den første periode, hvor jeg søgte job, gik jeg bevidst uden om dem, men det kan du altså sagtens gøre, og du vil finde ud af, at der er mange andre i branchen, der også sidder i tidsbegrænsede stillinger.
  3. Find nogle i branchen, du synes gør det godt, for eksempel med at brande sig på sociale medier, som har lavet nogle fede uopfordrede ansøgninger eller andet, og bliv inspireret af dem. Men gør det til dit eget og lad være med at copy-paste. Hvis ikke du allerede har læst de tidligere #MitFørsteJob, kunne du starte med det. Her finder du i hvert fald nogle dygtige mennesker, der har delt ud af deres erfaringer 🙂
  4. Vær ikke bange for at søge stillinger eller sige ja til jobs, hvor du ikke har alle kompetencerne. Det gode ved at komme direkte fra universitetet er, at du er god til at researche og sætte dig ind i nye emner. Jeg har selv holdt fast i det her citat fra Pipi Langstrømpe, som er ret empowering :p

Nød du at læse med?

Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og bliv opdateret om nye indlæg. Det foregår lige nedenunder kommentarfeltet.