Hvordan jeg brandede mig til mit drømmejob…
Da jeg for cirka to år siden startede på min kandidat, blev vi straks informeret om, at arbejdsløsheden som færdiguddannet cand.ling.merc. var høj. Derfor var jeg fra starten meget bevidst omkring mit valg af fag samt praktik, for at tydeliggøre mit speciale. Tre måneder inden afleveringsdatoen for mit speciale lagde jeg en strategi for mit eget brand og søgen efter job. Strategien resulterede i, at jeg to måneder inden mit specialeforsvar var fuldtidsansat i mit første drømmejob.
Derfor giver jeg et indblik i min strategi, samt tips og tricks til dig som er jobsøgende:
1. Kend din profil 👤
De fleste husker sikkert det svære valg af den rette bachelor eller kandidat. For hvad er man egentlig god til? Og hvad vil man, når man er færdig? Samme spørgsmål har du måske stadig, hvilket er helt normalt, for jobmarkedet er ikke altid gennemskueligt. Jobtitlerne er mange, og de danske og engelske betegnelser for næsten samme stilling gør det ikke lettere. Derfor gælder det om at finde ud af, hvad DU er god til. Her mener jeg ikke ”Jeg er god til sociale medier”, men sådan virkelig god til. Her er et eksempel:
”Jeg har stor forståelse for brugernes behov og ønsker på de sociale medier. Derfor jeg god til at eksekvere og skabe kvalitativt indhold med relevans til det rette community”. Sætningen er unik, personlig og specifik. Den differentierer dig – og det er vigtigt!
2. Gør opmærksom på din søgen 🗣
På de fleste sociale medier har du mulighed for at skrive en introduktion. Skriv en kort tekst om hvad du er god til, som differentierer dig, samt hvilken dato du er ledig fra. Tilpas teksten til den givne social medie platform og link dine konti til hinanden. Det gør søgetilgangen til dine profiler (eller brand platforme) lettere for en kommende arbejdsgiver. Ydermere publicerede jeg er opslag på Facebook, LinkedIn og Twitter om min søgen. Herefter fik jeg hjælp fra mit netværk til at dele budskabet. Dit netværk kan, og vil, ofte mere end du tror og hvordan skal en kommende arbejdsgiver vide, at du er jobsøgende, hvis du ikke fortæller det?
3. Research, like og følg 👍🏻
Når du har fået styr på de første to steps, skal du beslutte, hvilken branche du ønsker at arbejde i – her er Google din bedste ven. Undersøg hvilke virksomheder i branchen som er relevante for dig, og tjek hvem der sidder som beslutningstager på din drømmestilling. Lav en liste over interessante virksomheder og personer og gå i gang med at følge og like dem på LinkedIn, Facebook og Twitter. Husk at hvis du anmoder personer, du ikke kender, så brug lige 2 min. på at fortælle dem, hvorfor du skal være en del af deres netværk – og omvendt.
4. Walk the talk 👈🏻
Der findes mange forums og grupper på b.la. Facebook og LinkedIn, som nørder forskellige faglige emner. Meld dig ind og vær synlig. Bidrag fagligt i debatterne. Vis din viden. Opdater og tweet relevant content inden for dit ønskede arbejdsfelt. Du kender det sikkert selv. Du tjekker profilen på dem, som begynder at følge dig, eller skriver en god kommentar i en faglig debat. Derved leder du relevante brugere til din profil, hvor din introduktion og dit indhold tydeligt viser din faglighed, differentiering og søgen. Og ja, det tager tid at finde relevant indhold og skrive gode opdateringer – men det er tiden værd. Husk hele tiden at overveje om indholdet er relevant for dit brand og fremstilling.
5. Netværk og drik kaffe ☕️
Du finder nu hurtigt ud af, at der findes ekstremt mange kloge mennesker som elsker kaffe og networking. Inviter dig selv på kaffe, sig ja til kaffe og bliv en del af relevante netværk. Der afholdes mange gratis go-to morgenmøder, hvor du både har mulighed for at få ny viden og møde nye mennesker i relevante jobs – det er win win. Og selvfølgelig skal du huske at tweete, poste og opdatere det. Det viser du er opsøgende og videbegærlig.
6. Skal jeg starte min egen blog? 🖋
Denne overvejelse gjorde jeg også, svaret blev “ikke nødvendigvis”. Du behøver ikke, at starte din egen blog for at blive set. Blog for andre. Jeg ønskede ikke at have min egen blog (endnu). Derfor lånte jeg blogs eller hjemmesider til at udgive på. Det er også et kvalitetsstempel af dig og dit indhold, at andre ønsker at ligge platform til. Tak til Simon for lån af blog til dette post.
7. Tjek dine indstillinger 🔍
Hav styr på dine privatindstillinger for dine profiler og dit indhold. Jeg sørgede for, at alle Facebookopslag med faglig relevans var offentlige, og så fik min Instagram en overhaling. En anden vigtig ting… Google dig selv! Selvom der ikke ligger noget dårligt indhold under dit navn, så findes der meget irrelevant indhold som støjer for det som er relevant og positivt indhold for dig som brand. Ryd op så det relevante indhold står stærkere – det gør søgetilgangen for en kommende arbejdsgiver lettere.
2 ekstra tips til samtalen
1. Skab den gode stemning.
Når du skal til kaffeaftaler, så mindsk presset ved at fokusere på, at du skal ind og skabe en god stemning. Det kan lyde lidt hippie, men kaffeaftaler er uforpligtende, og du har alligevel ikke et specifikt stillingsopslag at agere ud fra. Desuden er kemien til sådanne samtaler lige så vigtig.
2. Vær ærlig.
Lad være med at betegne dig selv som “specialist”, medmindre du har virkelig god erfaring og kompetencer. Arbejdsgiverne gennemskuer det hurtigt, og du vinder respekt for din ærlighed. Jeg var til mine kaffesamtaler meget ærlig omkring, hvad jeg kunne – og hvad jeg gerne ville blive bedre/god til. Du er nyuddannet, så det er okay ikke at kunne alt.
…
Efter 1 måned med strategien havde jeg modtaget to invitationer til kaffe. En invitation på Facebook fra et bureau, som havde set jeg var aktiv i en faglig gruppe. Et tweet fra et andet bureau som havde set mit indhold på Twitter. Sidstnævnte var det perfekte match. Jeg er nu ansat i min første drømmestilling som social medie- og kommunikationsrådgiver hos Sunrise. Her eksekverer og udarbejder jeg kampagner og content til de sociale medier, og er med til at lave digitale strategier.
Vil du vide mere? Så kan du kontakte mig på mam@sunrise.dk.
Jeg kan ikke kun brande mig selv – men også dig eller din virksomhed.