I øjeblikket kan du finde mig ovre på Instagram, hvor UNGKOM har udstyret mig med koden til deres account og spurgt, om ikke jeg vil være #UgensInstagrammer. Det ville jeg selvfølgelig gerne. 

 

Når folk så skal kigge lidt på én udefra, så er det meget godt at se indad først. Og det har fået mig til at reflektere over tiden som studerende. Shit, en god tid. Shit, hvor var jeg bare priviligeret. Men det slog mig også, hvor meget frihed, jeg egentlig havde som studerende. 

 

Og så tænkte jeg lidt over dette spørgsmål:
Hvis jeg kunne gå 5 år tilbage, hvad ville jeg så fortælle Simon, der lige var startet på studiet?

– En hel del, viser det sig. Jeg tænkte, det måske kunne blive til 3 råd. Det udviklede sig, og jeg stoppede ved 27. Bare fordi. 

 

Så her kommer de. 27 råd til 1. semester-Simon:

  1. Læs, øv, og udvikl dig for din egen skyld. Ikke for andre(s). 
  2. Fuck karakterne: Al den stress og jag efter 12-taller er decideret usundt for dig. Hvem er det, du vil bevise noget for? Husk lige på råd nr. 1, kamerat.
  3. Rejs så meget, du kan. Det er nu, du har friheden til det: Rejs under opgaveskrivning, læseferier, bachelor og speciale! Af-sti-af-sted med dig, du!
  4. Stop dig selv, når du siger: “Åh, jeg glæder mig sådan til at komme i praktik / til at blive færdig / til at få et rigtigt job.” For du får det aldrig federe, end du har det nu. Carpe diem og alt det der!
  5. Stå tidligt op hver dag. Din krop har ikke brug for 9-10-11-12 timers søvn. Den har brug for faste rutiner, og 6 eller 7,5 timers søvn er rigeligt (husk på halvanden times intervallerne). 
  6. Vær ikk’ så bange for, hvad folk tænker om dig. Du er sgu god nok. JO, du er!
  7. Hold fast i at meditere 10-12 minutter om dagen. Du har altid 12 minutter tilovers – hver dag. JO, du har så!
  8. Start nu bare den blog ASAP. 
  9. Du har masser af kvalitet, viden og erfaringer, du kan dele ud af. “Jamen, alt er jo allerede skrevet om i forvejen, buhuuu” – sludr! Nok er der allerede skrevet både blogs og bøger om SoMe, content marketing. Employer Branding og hvad ved jeg, men ingen har skrevet om det fra dit synspunkt. Med dine meninger, holdninger og vurderinger. Det kan du godt se, ik?
  10. Prøv at konstater mindre, og reflekter og vurder mere. Både når du taler og skriver. “Jeg kan godt lide hermeneutik” – Ok, hvorfor? Tving dig selv til at svare på ‘hvorfor’ til alt. Generelt: Stil spørgsmålstegn ved alt! 
  11. Podcast bliver kæmpestort om lidt. Gå bare i gang. 
  12. Fald ikke i fælden og tillæg dig en forloren klassisk akademisk måde at skrive på. Og du skal endelig ikke forveksle det at skrive akademisk med at skrive kringlet, indforstået, uforståeligt, langt og prætentiøst. At skrive akademisk er selvfølgelig ikke som at skrive et blogindlæg i talesprog, men mange akademikere ku’ sgu godt lære lidt af bloggenren, knowimsayin’? 
  13. Lad være med udelukkende at købe nye bøger, når du kan købe dem brugt til en fjerdedel af prisen på pensum.dk (<.– får jeg Affiliate link-kroner nu?!)
  14. Prøv, om du kan sætte penge til side hver måned. Boligmarkedet bliver bestemt ikke bedre. Overvej evt. at smide 1000 kroner efter bitcoins. Ej, fuck it. Bare fortsæt med at leve som om, at i dag er den sidste. 
  15. Det sociale på studiet kan ikke undervurderes. Ergo: Opsøg og dyrk det endnu mere. 
  16. Tag et semester til udlandet. Om din studiegæld bliver 50.000 kroner større, gør ikke den store forskel på den lange bane. 
  17. Se, om du kan presse et ekstra semester med praktik ind. Praktik er det fedeste, og det er dér, du finder ud af, hvad du skal (og ikke skal) efter du har fået kandidatkransekage og semidyr cava. 
  18. Tag Center for coaching’s (AAU) gratis coachingforløb for at få bugt med eksamensangsten. Jo før, jo bedre!
  19. Hvis du vil blive god til noget, så øv dig en lille smule hver dag. At skrive? Så skriv lidt hver dag. Læse hurtigere? Så læs lidt hver dag. Redigere video? Så rediger video lidt hver dag. 
  20. Tag til så mange af Kommunikation & Sprogs aftenkurser. De har i øvrigt altid gratis sandwich til aftensmad ;).
  21. Hvis pensum på studiet er uinteressant, så køb flere (fag)bøger og onlinekurser med emner, du finder interessante. Det er altid pengene værd. Jo mindre du køber noget lort selvfølgelig. 
  22. Start allerede i dag med at bruge OneNote eller EverNote, og lav overskuelige opdelinger, så det er nemt at genbesøge. Du vil takke mig/dig for det til eksamen.  
  23. Husk, at din projektvejleder er til for at hjælpe dig – ikke for at bedømme dig (det er først meget senere som eksaminator). 
  24. Du gør ikke kun dig selv, men også alle dine lige så fortabte medstuderende en tjeneste ved at stille de såkaldte “dumme spørgsmål”. Mere af det! Det er en god øvelse. 
  25. Opstil regler for, at du skal række hånden op og deltage i en diskussion eller bidrage med en vurdering til hver forelæsning og holdtime. Det er en god måde at øve sig i sin teori, øve sig i at præsentere og at finde ud af, at det faktisk slet ikke er så pisseskræmmende som din reptilhjerne fortæller dig, det er. 
  26. Sæt dig på forreste og ikke bagerste række. Nerd 4 lyfe! 🤓
  27. Læs aldrig en tekst fra start til slut. Det er åndsvagt. Gør i stedet sådan her:

#1 Start med konklusion. 

#2 Læs så indledningen. 

#3 Skim hele teksten og modellerne igennem. 

#4 Læs konklusionen igen. 

#5 Er det spændende nok, så læs da hele teksten. 

 

(Sorry, at det råd først kommer nu. Men nu husker du det garanteret bedre) 😉

Af alt. hvad jeg har lært om mennesker, studier, jobsamtaler, karriere og erhvervsliv, så kommer det hele ned til, hvem du er som person. Som menneske. Og ikke hvad der står på dit CV.

Så hvis der må gå motivational speaker i mig (og måske et zen-agtig sunset-baggrundsbillede med hvid tekst henover):

Gå efter din drøm og opfør dig ordentligt. Eller som Don Ø sagde: Du skal være et FÆ. Flittig og ærlig. 

Hvilket tip mangler på listen?

Gør som Mads Torp gjorde på Instagram: Skriv dit bedste tip i en kommentar.