KØB AF STUDIEBØGER
Dagens blogindlæg skal guide dig sikkert gennem pensumjunglen, forbi overtrækket på bankbogen og ind i din varme hule med de rette bøger, som du skal bruge til semesterstart.
Bogkøbet er en tretrinsraket, der består af følgende tre faser:
Research
Det er så nemt at falde i factum-fælden, når nu boghandlen har samlet alle de bøger, du skal bruge på 1. semester, og der er 10 % rabat, hvis du køber dem i dag… Men sandelig, sandelig siger jeg dig: Det er spild af penge at købe nu til svimlende høje priser, når du kan spare flere tusinde, ved at afsætte lidt tid til research.
Først og fremmest, hvem siger, at de bøger, der er angivet på pensumlisten, er relevante for dig og dit studieliv (dog er de fleste bøger som oftest ret relevante for dig og dit studieliv)? Brug lidt tid på at kigge læseplanen igennem for at se, hvor meget den givne bog nu engang skal bruges. Er det hele bogen, der skal læses i løbet af semestret, er det nok en meget god idé at anskaffe sig den, men er det blot et kapitel, findes der jo mange andre måder er tilgå sig litteraturen – og disse vil jeg komme nærmere ind på om lidt. Derudover bør du undersøge om bogen er angivet som primær litteratur (litteratur der forventes, at du læser ifm. forelæsningerne) eller som sekundær litteratur (litteratur der ikke forventes, at du læser ifm. forelæsningerne).
Screening
Biblioteket er din ven, når det kommer til screening af potentielle bøger, der skal købes til semestret. Den åbenlyse fordel ved at låne bøger på biblioteket er, at det er gratis (yay), mens ulempen er, at du kun kan låne bøgerne for en begrænset periode (men imidlertid tilstrækkeligt til at læse det ene kapitel). Selv går jeg på biblioteket og låner alle bøger til det kommende semester, så snart at pensumlisten er blevet offentliggjort. Derefter finder jeg fx ud af, at bog X var komplet ubrugelig, men at bog Y ville være en særdeles god investering. Derved sparer jeg 500 kr. ved at lade være med at købe den komplet ubrugelige bog X. I et par tilfælde har jeg været så heldig, at kunne genlåne flere bøger gennem et helt semester, da der ikke var andre, der havde reserveret de pågældende bøger (yay). Tricket er at oprette sig som bruger flere steder!
Købsfasen
Når du har brugt lidt tid på at researche, og de heldige bøger er kommet videre fra screeningsfasen og til købsfasen, så er der mange penge at spare, ved at købe bøgerne brugt. Der er som regel intet galt med at købe en brugt bog, og det værste jeg har oplevet, er, at de gode pointer allerede er understreget (åh øv, hva’?). Du skal selvfølgelig være opmærksom på, hvilken udgave der står på pensumlisten kontra den brugte bog, du gerne vil købe. Det er ret uhensigtsmæssigt, hvis du står med en 20 år ældre bog end din forelæser, og ikke kan finde hverken op eller ned, fordi den sidenhed er blevet revideret og opdateret. ’Okay, jeg har fattet det, vis mig hvor jeg kan købe bøgerne henne’ – bare rolig, jeg kommer til sagen nu.
Køb af bøger – bare billigere:
1. Køb af ældre studerende
2. Pensum.dk (saxo.com eller evt. køb/sælg hjemmesider som dba o. lign.)
I disse tider er det nærmere reglen end undtagelsen, at der på facebook er oprettet grupper, hvori ældre studerende sælger deres bøger til det nye kuld. Det er nemt, det er billigt og det er ren win-win. Disse grupper rummer som oftest her-og-nu-tilbud, så det gælder om at være hurtigst eller skarpest i forhandlingsprocessen.
En anden oplagt mulighed for at købe billige, brugte bøger er pensum.dk. Foruden at sælge brugte bøger, henviser de også til 10 online-forhandlere og angiver, hvem der er billigst, hvad prisen er med transport og hvor lang ventetid man kan forvente. En af dem der kan anbefales er saxo.com, der giver studierabat, så snart du registrerer dig som studerende på deres hjemmeside. Alternativt kan man benytte sig af alskens køb-og-salg-hjemmesider som dba, gul og gratis etc.
Hvis du følger mine råd og de tre simple faser, kommer du sikkert gennem pensumjunglen uden at få tilsendt rykkergebyrer fra banken grundet uautoriseret overtræk – i givet fald at du ikke allerede er røget i factum-fælden og har kastet 4500 kroner efter 5 bøger…hvis ikke, så vil jeg ønske dig held og lykke i jagten efter billige studiebøger.
(foto fra optimataxrelief.com)